Presentkort Lilla Edets anställda

Hej och välkommen till Kikkuli Förlags sida för anställda i Lilla Edet. Roligt att ni har fått möjlighet att använda ert presentkort hos oss.

Så här gör du för att använda presentkortet:
1. Välj ut den bok/böcker du vill beställa.
2. Maila din beställning till info@kikkuli.com.
OBS! Skriv att du vill använda Lilla Edets presentkort som betalning för ordern i mailet.
Glöm inte att skriva namn och adress så vi vet vart vi ska skicka böckerna.
3. Boken/böckerna kommer till din brevlåda inom 5 dagar.
4. Läs och njut!

Kikkuli är ett litet förlag som driver sin verksamhet i Intagan norr om Hjärtum. Vi hoppas ni hittar en bok som ni vill ha till er själva eller ge bort till någon annan. Alla böcker innehåller viktiga budskap för stora och små.

UNDER YTAN SAMLAS DROPPARNA
Sarah Vegna

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

179 kr

Nånstans i världen ska det finnas.
Det där viktiga.
När jag kommer dit ska jag bara veta.
Att det är där.
Det är en plats där allting passar.
Även jag.


”Under ytan samlas dropparna” är en poetisk bilderbok som handlar om sökandet efter gemenskap, sin person och identitet. Var finns platsen som skapar lugn och frihetskänsla?
Maya Jönssons karakteristiska illustrationer bidrar till känslan av utanförskap och sökandet efter jaget som Sarah målar med sin text. En vacker bok om svåra ämnen. Den kan med stort förbehåll även läsas av en vuxen publik.
Boken bör läsas tillsammans med det mindre barnet då innehållet kan vara svårt att förstå och kräver ett efterföljande och pågående samtal.
SIVAN OCH BLINDSTYRET
Anna Lundgren

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

219 kr


Sivan och hennes familj har flyttat till en ny lägenhet.
Plötsligt hörs det snyftningar ute i trapphuset.
Vem är det som gråter?Grannen Blindstyret har tappat bort sin hatt.
Den är antingen röd med en gul fjäder, eller kanske grön med en blå fjäder. Det är inte så lätt att veta eftersom han inte ser någonting. Sivan erbjuder sin hjälp och de ger sig ut på hattjakt.BECKMÖRKRET
Lisa Fransson

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

198 kr

Det är inte monstret under sängen som är läskigt. Inte heller är det skelettet i garderoben som Siv är rädd för, och skuggspöket vill bara vara ifred och läsa. Nej, det är Beckmörkret som är farligt. För det bästa Beckmörkret vet är mörkrädda barn. Och Siv är mörkräddast av alla! Men vilka är det som kommer till undsättning när Beckmörkret just ska till att svepa in Siv i en evig natt?Beckmörkret av Lisa Fransson och Maja Lindberg är en mysig berättelse att läsa och titta i tillsammans med mörkrädda barn (och kan naturligtvis även läsas av barn som inte är det). Maja Lindbergs illustrationer är väldigt fina och behagliga och skapar en varm och trygg atmosfär. Texten är följsam och poetisk och samspelar väl med bilderna. Beckmörkret är aldrig riktigt hotfullt, och ”besegras” ganska lätt av Siv och hennes allierade.
ATT HÅLLA ANDAN ETT HELT LIV
Paula Barte

(Häftad)
Ålder: Vuxen

169 kr

Texter om vägen in i, genom och ut ur min utmattningsdepression.

”Utmattad. Utbränd. Sopslut. Kasserad. Förbi. Värdelös. Parasit. Slutkörd. Dödstrött. Sönderstressad. Trasig. Från simultanförmåga och livslust till afasi, minnesluckor och spaghettiben. Min resa har varit lång med många olika hållplatser. Jag har ingen aning om vilket slutmålet är eller när jag kommer fram, OM jag kommer fram. I början var jag livrädd och ville inte alls åka med, efter ett tag började jag vänja mig och acceptera att jag inte skulle kunna styra tåget själv, hur mycket jag än ville eller försökte. Ibland har jag trott att jag har kunnat se ändstationen, men då har tåget bytt spår eller fått signalfel och jag har tvingats kliva av och byta till ett annat tåg. Ibland har tåget fått fel på bromsarna och ibland har det varit inne på reparation. Jag är lugnare nu och försöker förstå vart livet är på väg. Jag kan bara hoppas på att det tar mig till en bra destination. Det enda jag vet är att jag aldrig varit där förut.”
BRUDNÄBBEN
Elisabeth Sommarström

(Inbunden)
Ålder: 12-15 år

198 kr

Det är sommarlov och året är 1974. Radion spelar discomusik och Svensktopps-låter, televisionen har bara två kanaler och det har börjat bli poppis att rida på ridskola.Jenny, 13 år och hennes bästis Fia åker till Ekehovs slott på ridläger men det som skulle bli en ljus och glädjefylld vecka, utvecklar sig till något helt annat. Det vilar ett hotfullt mörker över den drömlikt vackra gården som ger Jenny kalla kårar i sensommarvärmen. Vem är kvinnan i fönstret? Vad är det den stränga ridläraren är så rädd för? Och vad var det som hände på slottet för tvåhundra år sen, som ingen vill prata om?
Jenny dras motvilligt in i ett historiskt drama och börjar inse att hon inte hamnat på Ekehov av en slump. Hon ser tecken som förebådar något fasansfullt, samtidigt som hon måste hantera sin svekfulla väninna och de lömska intrigerna i gruppen av tonåringar.
Men där finns även de älskade hästarna, magiska ögonblick, äventyrliga ridturer och en växande insikt hos Jenny om att man ibland måste våga göra det man är allra mest rädd för.
DEN HÄR KROPPEN
Anja Winqvist

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

169 kr

Den här kroppen som vi har,
den är faktiskt underbar!
Har du hört vad den kan göra?
Kom, ska du få höra.

Författaren och illustratören Anya Winqvist har jobbat med digitala barnvärldar i Danmark och i Sverige i många år, bland annat på Bolibompa. Hon debuterar som bilderboksförfattare och illustratör med boken ”Den här kroppen”.

Uppslagen är fyllda av fina vänliga bilder i varma glada färger. De visar exempel på olika slags kroppar i olika färger i olika situationer. Vi ser kroppar i rullstol, kroppar med benprotes och ansikten med glasögon. Här finns kroppar som växer, hoppar rep, hjälper varandra och lär sig läsa. Det är både vuxna kroppar och barns kroppar.DROPPEN DRIPP PÅ ÄVENTYR
Camilla Dahlson

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

189 kr

En dag bestämmer sig Droppen Dripp för att regna ner över Sverige tillsammans med vännen Doris. Det blir
ett äventyr som tar dem till en bäck och en sjö, till diskbaljor och genom avloppsrör. Dripp och Doris får testa att avdunsta, frysa till is och till och med att
bli uppdruckna.

I ”Droppen Dripp på äventyr” får vi följa vattnets kretslopp på ett lekfullt sätt.

Häng med du också!
SKRÄPLETARKLUBBEN
Camilla Dahlson

(Inbunden)
Ålder: 6-9 år

169 kr

Ellen, Nova och Simon har som hobby att ta till vara andras skräp. De har upptäckt att det slängs mycket fint som går att använda.
Tillsammans bildar de ”Skräpletarklubben”.
De har kul och allt är frid och fröjd, när deras skola plötsligt blir nedläggningshotad …
Tack vare sitt skräpsamlande hittar barnen en mystisk lapp som verkar leda till en skatt.
Kanske kan de rädda skolan trots allt?SUPERMAMSEN
– om livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov

Supermamsen

(Häftad)
Ålder: Vuxen

239 kr

Sommaren 2015 startade jag, en uppgiven mamma, bloggen Supermamsen som egenterapi. Bloggnamnet var ironiskt eftersom jag just då kände mig som världens sämsta mamma. Familjelivet var tufft och mitt äldsta barn hade precis fått sin aspergerdiagnos efter att ha blivit utmattad och varit hemma från skolan i åtta månader. De senaste åren har alla mina tre barn fått NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och vi kämpar med barnens skolgång och vår vardag. Till yrket är jag lärare i fritidshem och i boken får du följa mina tankar både som förälder och pedagog. Du får ta del av bergochdalbanan mellan hopp och förtvivlan som förälder och de insikter jag har fått som pedagog samt min kärlek till mina barn.


DET ÄR INTE DU SOM ÄR SJUK, LILLEBROR – DET ÄR VI SOM ÄR DET!
Angelica Håkansson

(Häftad)
Ålder: Vuxen

198 kr

Det hela började med att Angelica skrev ett hyllningsbrev till sin hjärnskadade lillebror – ett brev som sedan kom att bli viralt i såväl Sverige som i Norge. I brevet ifrågasatte Angelica normer som tycks försvåra livet för många människor, och därefter hyllade hon sin lillebror för att han går emot dessa normer.Kort därefter blev Angelica krönikör, och i sina uppskattade texter berörde hon ämnen som grupptryck, självkänsla och ensamhet.
Boken består av dessa krönikor, men också av nya texter. Från sina personliga berättelser och reflektioner gör Angelica kopplingar till forskningen – forskningen kring normer och grupptryck. Resultatet har blivit en resa kantad av både humor och allvar; skratt och sorg.Målet är att du som läser ska inse hur mycket du formas av människor runt dig, hela tiden, utan att du kanske ens märker det. Att du ska förstå hur stor del av dig – av ditt liv, dina beteenden och (inte minst) sättet du ser på dig själv – som präglats av social påverkan. Att du ska börja upptäcka de mönster som du tidigare bara följt på ren automatik. Framför allt är målet att du ska inse att dessa mönster går att ifrågasätta, och att de går att förändra.
MÅNBÅTEN
Ingrid Jönsson

(Inbunden)
Ålder: 12-15 år

229 kr

Värmen från elden har gjort Anabelas ögonlock tunga. Morfars röst svävar omkring uppe på natthimlen, högt uppe bland de glittrande stjärnbilderna som den berättar om.
– Nej, men du sover ju nästan, skrattar morfar och lägger armen om henne. Och jag som just tänkte berätta historien om Månbåten för dig. Den har du väl aldrig hört?Anabela springer. Hon springer fortare än hon någonsin gjort i hela sitt liv. Hela tiden tänker hon på det hemska hon har gjort. Kanske kan hon ta sig till Vila Inongwe där morfar bor. Men kommer han att hjälpa henne?

För Isa är året i Afrika en möjlighet att komma ifrån det som är jobbigt i hennes liv. Men mest av allt hoppas hon att hennes pappa ska börja må bättre. Att det ska bli en nystart för familjen. Men det dröjer inte länge förrän pappa på nytt går upp i sitt jobb och det blir allt ensammare i det stora vita huset.
SPÅR I SNÖN
Annika W. Mattson

(Häftad)
Ålder: Vuxen

159 kr

En våldsam krasch i Lusias trädgård blir startskottet till det som kommer att bli en allt annat än lugn och fridfull jul. Det blir istället en kamp mot klockan att lösa en rad julmysteriet som dyker upp i och kring Lusias hus. Vad är det som rör sig i det annars öde rummet bakom grannen Bengts garage? Är det en livs levande zombie? Sebbe och Ricki gör vad de kan för att sabotera för gänget. De vill bara fånga allt på film för att få många lajks. Och hur ska man kunna hjälpa Tomten om man inte ens tror på att han finns?”Spår i snön” är den fjärde boken i serien ”Lusia och gänget” men går att läsas oberoende av de andra tre.
Böckerna om Lucia och gänget vänder sig till barn i mellanåldern som gillar deckarklubbar, mysterier och övernaturligheter. Spår i snön handlar om hur Lusia och gänget hjälper jultomten med bortsprungna renar och trasig släde, samt om hur de taskiga killarna Sebbe och Ricki försöker sabotera för dem.


ETT HAV I VARDAGSRUMMET
Signe Gabriel & Gabriel Häggebrink

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

179 kr

En dag när Ona vaknar så finns det ett stort hav där vardagsrummet tidigare var. Hur ska det gå nu? Och hur är det egentligen med pappa?Bokens syfte är att fungera som högläsningsbok som kan öppna upp för samtal med barn kring depression. Den är skriven för att skapa kunskap och förståelse kring depression och samtidigt fungera som en spännande historia för alla som vill ha en lässtund.
Boken är tänkt att genom närvaro i klassrum, bibliotek och hem bidra till att skapa öppenhet och en hälsosammare dialog kring psykisk ohälsa i stort. Boken är därför till nytta för berörda barn både när de själva läser den och när deras kompisar läser den.
APELSINTRÄDGÅRDEN
Malin Roca Ahlgren

(Inbunden)
Ålder: 6-9 år

149 kr

Alla människor har ett eget apelsinträd. På vissa växer det många apelsiner och på andra bara några stycken. Men varje dag växer det nya.Varje apelsin ger ork att kunna göra olika saker. Som att klä på sig, äta, prata, duscha eller handla.Elinas mamma har inte så många apelsiner på sitt träd. Dom försvann en dag, för att hon orkat för mycket under en lång tid.En bok om utmattningssyndrom.Boken är tänkt som stöd för drabbade barnfamiljer.


ÖN
Kristina Murray Brodin

(Inbunden)
Ålder: 3-6 år

189 kr

Det är mörkare än någonsin.
Vi fryser. Frukten är slut.
– Det är tid att vi ger oss av, säger pappa.
– Vart ska vi? frågar jag.
– Ön, säger pappa. Vi måste ta oss till ön.
Då var det ingen saga, tänker jag.


Ön är en gripande saga om en familj som tvingas fly från sitt land. Resan blir lång och tuff. Men till slut når de ön där de startar upp ett nytt liv.
Boken är vackert illustrerad med färgstarka och gripande bilder. Den skapar insikt och förståelse för hur det känns att tvingas lämna sitt hem och hur svårt det är att skapa sig ett nytt liv i ett nytt land. En bok perfekt att använda i olika sammanhang för att får stöd i att prata om de svåra ämnena flykt och integration.
LOLLO SÖKER
Malin Roca Ahlgren

(Pocket)
Ålder: Vuxen

98 kr

Louise Alm (Lollo) lever singelliv med sina väninnor och hemgångarna med karlar i onyktert tillstånd har blivit en vana. Längtan att vakna upp utan ångest växer i bröstet, eftersom hon egentligen bara vill finna kärleken. Hon jämför sig med andra som verkar ”lyckade”, speciellt hennes lillebror som har kärnfamilj, hus och eget företag. Vi får följa Lollos jakt på kärleken, ett jobb och sundare liv med mindre alkohol och fler gymbesök när hon vistas på Södermalms gator, på Tinder, i Paris och i Köpenhamn. 

”Detta är chick lit när den är som bäst. Även om Lollo är tafatt, inte tänker sig för och ställer till det för sig, är det nog en av de roligaste böcker jag läst på mycket länge.”
/Kristina Simar, förlagsredaktör på Bymarkens manus & media
FÄNRIKSHJÄRTA
Malin Roca Ahlgren

(Inbunden)
Ålder: 9-12 år

239 kr

Saga är 12 år, bor med sin pappa som jobbar mycket och inte förstår henne. Han tycker att hon inte ska grubbla så mycket, inte gråta så mycket och bli lite tuffare. Så som han själv är. Pappa vill bara Sagas bästa, men Saga är som hon är. Hon är högkänslig, hon tänker mycket och tycker själv att hon kan se och förstå det osagda. Hon får höra att hon är cool som kan läsa tankar men själv tycker hon mest att det är jobbigt att veta om allas problem. Mest av allt skulle hon bara vilja fokusera på Henry, men han är förmodligen inte intresserad av henne för Elsa går ju i klassen och alla killar gillar Elsa. Saga tyr sig till sin farmor, som förstår henne. Trots två generationer mellan dem, är de bästa vänner.

Jag kan se saker. Höra saker. Jag kan känna de rädda och ledsna tankarna som inte är mina. Jag kan se de varma känslorna, de som ni inte vågar säga att ni har. Jag kan höra tystnaden, det som ni inte säger. Jag tänker nog för mycket och småpratar för lite. Jag gråter också för mycket. Jag gråter när jag blir arg, och när jag blir glad. Andra säger att jag är löjligt känslig, då skäms jag. Men farmor säger att det finns fler som jag. Jag tycker mycket om min farmor. Hon är min bästa vän. Farmor bor i en annan värld. En värld av dofter och färger. Varje tisdag åker jag till den. Jag älskar att kliva in i hennes värld.

”Fänrikshjärta” handlar om att gå i skolan och vara en av de känsliga eleverna. Om att högkänslig inte är samma sak som överkänslig, utan bara en spegling av hur samhället ser på utåtriktade personer.
Boken är tänkt som ett stöd till lugna tänkande ungar som känner mycket och till deras familjer samt till skolpersonal.
FIAS DOLDA KRAFT
Malin Roca Ahlgren

(Inbunden)
Ålder: 9-12 år

239 kr

Sofia är kär. I hemlighet, men vågar absolut inte gå fram och prata med Hugo, utan smygtittar mest på avstånd. Hon är en gamer och älskar också att ligga på sitt rum och läsa fantasy. Hon bor i en lägenhet i en förort med sin sjuka mamma. Sofia funderar mycket och lyssnar hellre än pratar. Vissa säger att hon är svår. I klassrummet uppskattar inte lärarna de tysta och inåtvända. Räcker man inte upp handen, påverkas betygen, säger dem. Sofia kan svaren. Men hon vill bara inte säga dem högt.

Fias dolda kraft handlar om att gå i skolan och vara en av de tysta eleverna. Om att introvert inte är samma sak som blyg, utan bara en spegling av hur samhället ser på utåtriktade personer. Boken är tänkt som ett stöd till tysta ungar samt till skolpersonal.
”Författaren har lyckats förstå och beskriva en inåtvänd gryende flickas dilemma att möta den stormiga yttervärlden, på ett insiktsfullt och empatiskt sätt. Om nu bara alla kunde förstå och acceptera detta. Texten kan bli klassisk.”/Björn Hillström, leg psykolog

Inkännande skildras högstadieeleven Sofia som känner sig mest bekväm med att umgås med vänner på nätet och att läsa böcker. Hennes tankar och funderingar kring skolsituationen och hennes ansvar för mamma som inte mår så bra är fint och insiktsfullt skildrade. Fias dolda kraft innehåller tjugo korta kapitel, var och en med en uttrycksfull tecknad illustration i gråskala av Mattias Andersson. Texten är lättillgänglig med ett vardagsnära språk, lätt att läsa för de flesta i högstadieåldern./Inger Lindberg, BTJ


FJÄRILEN FRÅN ROVANIEMI
Mika Ihanus

Ålder: Vuxen

219 kr

”Fjärilen från Rovaniemi” är en biografi skriven av debutanten Mika Ihanus som lever med en cp-skada. Med ett poetiskt språk låter han huvudpersonen Petri Mattila gestaltas i scener och minnen från hans barndom till vuxen ålder.

När jag föddes blev världen isblå, och ett annat barn dog. Det var drömmarna som mamma och pappa aldrig fick. När jag föddes skrev tiden ett nytt datum i almanackan. Ett datum som aldrig någonsin funnits. Och vägarna bytte riktning. Men jag är långtifrån ensam. Jag har valt att sätta ord på mina minnen.
”Jag k…an pr…ata men det går långsamt … Jag behöver bara tid … på mig”, säger Petri som blir varm av kroppens spända muskler.
”Där ser ni hur svårt det är att förstå.”
”Förstår du vad han säger du som är hans pappa?”, frågar mannen och håller en penna mellan fingrarna och lutar sig bak.
”Om jag säger såhär … han är ju handikappad som man säger”, säger pappan som sjunker ihop med kroppen.
”Ja, men”, säger mannen och fortsätter. ”Du talar väl med din son?
”Pappan hostar och får röda kinder.
”Min fru vet bättre. Fråga henne.”

Ihanus smått kärva språk låter Petri förmedla sina känslor och kommentera den omgivande vuxenvärlden. Samtidigt finns det hos författaren en övertygande poetisk ton som visar något av Petris inre liv. Det är onekligen en annorlunda bok som lika mycket förmedlar utsatthet som överlevnadskraft.
Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2019.Lektör Ingvar Engvén
MIN PAPPA OCH JAG
Nari Hong

Ålder: 3-6 år

219 kr

Hur skulle du känna eller reagera om din pappa inte kunde cykla, åka skridskor eller simma tillsammans med dig? I den här behjärtansvärda boken visar författaren, hur en dotter till en rullstolsburen pappa, visar sin uppskattning och fokuserar på det positiva. Hon älskar verkligen stunderna med sin pappa som hittar på olika saker de kan göra.

”Min pappa och jag” är en varm kärleksberättelse som enkelt beskriver den starka relationen mellan en far och en dotter.