Min skalliga mamma

minskalligamamma_500MIN SKALLIGA MAMMA

kop.jpg

Camilla Dahlson 
(Inbunden)
Ålder 3-8 år

En dag berättar Ottos mamma att hon har fått en knöl i bröstet. Hon gråter och säger att det är cancer. Det verkar väldigt farligt och Otto blir rädd att mamma ska dö.

Mamma opereras och så måste hon ta gift för att får bort knölen. Allt blir bara konstigare och konstigare. Mamma tappar håret och pappa verkar ha svårt att tänka på något annat än cancern.

På dagis är allt som vanligt. Det är skönt.

Min skalliga mamma handlar om när en förälder drabbas av cancer och om alla de känslor som nära anhöriga då kan tvingas uppleva. Bokens huvudperson är Otto och en dag berättar hans mamma att hon har fått en
knöl i bröstet. Mamma gråter och berättar att det är cancer hon fått, och måste därför opereras och ta cellgift för att få bort knölen. Allt blir konstigare och konstigare i Ottos vardag. Mamma tappar håret och är trött hela tiden och pappa har svårt att tänka på något annat än mammas sjukdom. Otto är rädd att mamma ska dö. Alla är oroliga, samtidigt är det många som inte förstår hur det är att ha en allvarlig sjukdom i familjen. Men på förskolan är allt som vanligt i alla fall och det är skönt. Där finns också fröken Anna som Otto kan prata med och gråta hos. Och så småningom blir faktiskt mamma bättre och bättre.

Där i det grönmålade rummet bland alla dinosaurier började tårarna
trilla nerför Ottos kinder. Det var första gången som han grät för att
mamma var sjuk. Fröken Anna kom och lyfte upp honom i knäet.
– Hur är det lille vän? undrade Anna.
Otto berättade vad som hade hänt när han skulle leka med Leo och Iris.
– Och jag tänker bara på mammas farliga knöl om jag leker sjukhus. Och jag vill inte tänka på den. För då blir jag ledsen. Och det är jobbigt
att vara ledsen och gråta.
– Är det inte lite skönt att gråta också? undrade Anna och strök Otto
över håret.
– Jo, lite, sa Otto och torkade sig på kinden med tröjärmen.

OM FÖRFATTAREN CAMILLA DAHLSON:

Camilla-Dahlson

Camilla Dahlson är författare till ”Min skalliga mamma”, en bok för barn i åldern 3-8 år. Hon debuterade 2013 med boken Jag vill också dansa på Opal förlag. Hennes andra bok Innebandystjärnor kom ut i mars 2015, och sedan dess har det blivit flera böcker till. Camilla har en bakgrund som journalist på dags- och fackpress, hon är utbildad civilekonom och har även arbetat som det under många år. När Camilla inte skriver tycker hon om att träna, måla, vara ute i naturen och umgås med sin familj. Camilla Dahlson är uppvuxen i östgötska Boxholm, men bor sedan många år i småländska Bankeryd.

OM ILLUSTRATÖREN KATARINA VINTRAFORS:

Katarinavintrafors_500

Katarina Vintrafors (fd Dahlquist) är frilansande illustratör, konstnär, författare och grafisk formgivare.

Hon brinner lite extra för barnböcker, och har illustrerat ett sextiotal barn- och ungdomsböcker och faktaböcker för olika bokförlag, både i Sverige och utomlands.

2012 mottog hon hederspriset Karin Boye-priset. ”Karin Boye-priset tilldelas den som under det gångna året genom sitt konstnärskap stärkt hbt-personers identifikation och självkänsla.”