Normkreativa barnböcker

normkreativa_barnbocker

Lotte Lannerberth och illustratör Johanna Rehn har gjort tre böcker om Lea Lejontämjare vars nära vän Elliot har Downs syndrom. Alla tre böckerna börjar med att Lea tycker att det idag/ikväll/på lördag blir spännande och lite läskigt. Men att det är tur att Elliot ska med.

Lea och Elliot har en så fin relation. De gör vardagshändelser till äventyr och lek där de hjälps åt, uppmuntrar och tar hand om varandra. I Lea Lejontämjare och översovningen ska de övernatta i trädgården och leker att det är ett djungeläventyr, i Lea Lejontämjare på prinsesskalas går de på kalas och hamnar mitt i en jakt efter en förrymd tapir och i Lea Lejontämjare på badhuset blir de jagade av pirater i badhuset och kommer ut på djupt vatten.

Elliot använder tecken som stöd i kommunikationen och i slutet av varje bok finns en liten ordlista över orden de tecknat.

Förutom att Elliot har Downs syndrom är också de två sistnämnda böckerna normbrytande på det sättet att där finns ickevita karaktärer och Elliot är inte begränsad från att klä sig i kjol eller simpuffar med prinsessdetaljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.